(Gen)Start i nye omgivelser

Jeg har efterhånden prøvet det en del gange, men alligevel er det lige nyt hver gang.

At genstarte eller blot starte det skabende rum i nye omgivelser. Mange af os skabende sjæle kender det. Af forskellige grunde flytter vi. Jeg oplever ofte, at det handler om økonomi og sjældnere fordi vi ikke trives eller kan skabe i de omgivelser vi af en eller anden grund er landet i. Der er selvfølgelig derimellem et hav af andre grunde til at skifte det fysiske skabende ståsted.

Uanset oplever jeg hver gang at det gør noget ved det skabende, ved kreativiteten for nu at bruge det ord også. Nogle gange har jeg oplevet, at det var svært at komme igang det nye sted og andre at det nærmest kom af sig selv. Flytningen var nærmest afsættet for at skabe og frigive ny energi.

Jeg er lige flyttet og det gælder både det private og det skabende rum. Samlet det hele et sted. Jeg er to uger inde i det nye. Nye omgivelser. Nyt sted og nye rum. Nye måder at indrette mine skabende rum på. Jeg går langsomt frem. Ingen forcerede beslutninger. Tingene skal også have tid til at lande i nye omgivelser og rum. Det skal passes sammen og det tager tid ligesom det tager tid for mig at indtage og blive indtaget af det nye.

Jeg har valgt at skifte det hele. Eller næsten. Men ny by, ny bolig, nyt værksted og altsammen et sted jeg ikke rigtig kender eller for den sags skyld har en relation til. Jeg har haft et job, hvor jeg kørte varer ud og i den forbindelse har jeg kørt i området og på pudsig vis kender jeg det uden at kende det. Men åbenbart alligevel nok til at flytte hertil. Nu skal dette indlæg ikke handle om det, altså hvor jeg nu er etc.

Men det at etablere et skabende rum i nye omgivelser.

Jeg kan mærke jeg har ventet på dette skifte. Jeg kan mærke mine batterier bliver ladet op dag for dag i det nye. Og samtidig med det, næres det skabende og min kunstnerisk kreativitet vågner. I forbindelse med min flytning var jeg så heldig at finde fem film jeg havde fremkaldt for et stykke tid siden. De hang i tørreskabet, der skulle kasseres. Jeg fik dem reddet og i går fik jeg så samlet min computer arbejdsplads, hvor jeg scanner mine analoge film og arbejder med mine billeder elektronisk. Og jeg kunne næsten ikke vente med at komme igang med at scanne disse nye (gamle) gaver. Det var en kæmpe forløsning at mærke en gennemstrømning af lyst, mod og passion til at tage fat igen.

Der har været skabende tørke et stykke tid. Efter MANDØ bogen kom ud sidste år i november har jeg ikke rigtigt kunne finde tonen igen. Lidt her og lidt der, men ikke det her kick som jeg kender så godt. Men i går mærkede jeg det igen. Det nye eller det at flytte mig skabte afsættet. Og det ved jeg er en rigtig god start, for så ved jeg at omgivelserne arbejder med mig og at jeg også kan i disse nye omgivelser. Det var en rigtigt dejlig følelse, at sidde foran skærmen og se mine glemte negativer langsomt blive scannet og blive til en slags billede. Faktisk var det billeder fra sidste sommer hvor Sille og jeg kørte rundt på Sydfyn i hendes forældres super fede retro autocamper. En T3 for de indviede.

Min egen konklusion er, at jeg håber det lykkes i nye omgivelser og gør det ikke må jeg ændre på noget, måske endda flytte selvom det er voldsomt. Heldigvis har det ikke været så slemt for mig men har dog oplevet at flytte til noget, hvor jeg faktisk slet ikke kunne male selvom det var hvad jeg havde håbet. Det gik bare ikke. Energien var der simpelthen ikke. Og da jeg nu har været det sted de sidste snart fem år er maleriet kommet langt væk. Der er altid en risiko. Heldigvis fandt jeg andre veje og derfor endnu mere forløsende at opleve, at mit nye sted samspiller med mig. Måske åbnes der for maleriet igen, hvem ved. Uanset åbnes der nu for kasser (også flyttekasser), bokse og skuffer, både i konkret og mental forstand. Ideer og potentielle projekter pakkes ud, foldes ud og krøllede skitser glattes og finder pludselig lys og næring. Måske de kan flyve måske ikke, men nu har de ihvertfald betingelserne og det rette afsæt. Omgivelserne er fødselshjælper, skubber til afsættet, til processen til udtrykket. Giver indtryk.

Jeg er taknemmelig for at have fået muligheden for at lave dette skifte.

Har du oplevet noget lignende eller har / har haft tanker omkring det må du gerne smide en kommentar.

God søndag. Min har lige budt på hjemmelavede pandekager i regnvejet. Meget hyggeligt og meget savnet.

2 thoughts on “(Gen)Start i nye omgivelser”

  1. Hvor er det et godt skriv, Ole. Alt det bedste for dig og dit nye sted. Håber at se dig igen, når du er landet 🙂
    Knus Cecilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *